Olej z pšeničných klíčkov

100% olej lisovaný za studena zo klíčkov pšenice.

Olej z pšeničných klíčkov je mimoriadne výživný pre suchú a starnúcu pokožku. Zo všetkých olejov je najbohatší na vitamín E, klíčkový lecitín, minerály, fytosteroly, mikro a makro elementy, preto má i svoju charakteristickú vôňu. Obsiahnutý vitamín E pomáha zásobovať bunky kyslíkom, ochraňuje pred škodlivými voľnými radikálmi, spomaľuje starnutie pokožky a lecitín podporuje sviežosť a elasticitu pokožky. Olej z pšeničných klíčkov je vhodný na ochranu pokožky okolo očí pre starnúcu pokožku. Pomáha tiež pri opuchnutí, popraskaní, zapálení pier. Môže sa naniesť na pokožku pred procedúrou “naparovania”, zvlášť na spálené miesta, znamienka, povrchové alebo potrhané kapilárie. Pomáha predchádzať tiež vzniku strií a uvoľňovaniu tkaniva počas tehotnosti, preto sa používa v prírodnej kozmetike v tehotenských olejových zmesiach.

Obsahuje 50-55% kyseliny linolovej a 35-38% kyseliny olejnej, lecitín, vitamíny K a F, provitamín D. Má vysoký obsah vitamínu E. Pomáha pri suchej koži, pri vypadávaní vlasov, akné a psoriáze.

Najkvalitnejší typ oleja z pšenice.
Je vyrobený metódou lisovania za studena, pri ktorej sa najviac uchovávajú kvalitné látky. Pšeničné klíčky majú výnimočnú výživnú hodnotu, ktorá sa prenáša na olej získavaný pri prvom lisovaní. Olej z pšeničných klíčkov obsahuje 50-55% kyseliny linolovej a 35-38% kyseliny olejovej, lecitín, vitamíny K a F, provitamín D. Má vysoký obsah vitamínu E: minimálne 200 mg na 100 g prírodného alfa tokoferolu a 40 mg na 100 g beta tokoferolu. Pomáha pri suchej pokožke, pri padaní vlasov, akné a psoriáze.
Používa sa výhradne za studena, buď ako prísada do studenej kuchyne (šaláty a pod.), alebo priamo v množstve 1 čajová lyžička denne.

Olej z pšeničných klíčkov je získaný špeciálnou technológiou, ktorá umožňuje zachovať všetky komponenty s pôvodnou výživnou hodnotou. Je nezvyčajne bohatý na vitamíny, minerály, aminokyseliny, chlorofyl, polonenasýtené mastné kyseliny a na druhé biologicky aktívne komponenty. Práve v oleji pšeničných klíčkov sa nachádza najvyšší obsah vitamínu E v porovnaní s inými olejmi rastlinného pôvodu.
1. vitamín E / tokoferol / :
- je najsilnejším antioxidantom zo všetkých známych vitamínov, chráni naše bunky pred účinkom voľných radikálov,
- zvyšuje fyzickú odolnosť, zlepšuje efektivitu využívania kyslíka organizmom,
- zvyšuje odolnosť mozgu a srdcového svalu pri nedostatku kyslíka, ochraňuje pred účinkami pasívneho fajčenia / keď človek sám nefajčí, no vdychuje cigaretový dym vedľa fajčiacich ľudí / a atmosférických nečistôt,
- preniká do štruktúry membrán buniek, chráni ich pred voľnými radikálmi a podporuje odovzdávanie nervových impulzov, znižuje pocit zmeravenia a kŕče v končatinách,
- má vplyv na stav kože, podporuje ich omladzovanie, vyhladzovanie vrások, rozpúšťanie zjazveného tkaniva, zabraňuje vytváraniu tmavých hnedých pigmentových škvŕn na pokožke / škvrny staroby /,
- upevňuje imunitný systém,
- chráni červené krvinky, ktoré dopravujú kyslík, zabezpečujú tým zároveň dýchanie buniek,
- bráni vzniku trombov, spevňuje steny ciev, znižuje pravdepodobnosť vzniku aterosklerotických zmien v cievach kdekoľvek sa nachádzajúcich, podporuje nahromadenie tukovorozpustných vitamínov, najmä vitamínu A vo vnútorných orgánoch,
- stimuluje činnosť svalov,
- zúčastňuje sa na tvorbe spermií, progesterónu / ženského pohlavného hormónu, vyrábanom žltým telieskom vaječníkov /, podporuje ovuláciu / vychádzanie vajíčka z vaječníkov / a oplodnenie, normálny priebeh tehotenstva a vývoj plodu, zvyšuje potenciu,
- vplýva na funkciu hypofýzy, nadobličiek, štítnej žľazy a pohlavných žliaz, zabraňuje vzniku onkologických ochorení,
- odvracia vývin kataraktu, je dôležitým imunitným faktorom pre oči, najmä pre šošovku,
- prekáža zápalovým procesom v tkanivách, reguluje výmenu bielkovín, tukov a uhľohydrátov.
2. Polonenasýtené tukové kyseliny /PNTK / - v oleji z pšeničných klíčkov sú predstavené v podobe alfalinolénovej kyseliny / Omega-3 / ale tiež linolovej a gama linolénovej / patriacich k Omega - 6 tukom / tieto tuky sa považujú za nenahraditeľné, to znamená, že sa nesyntetizujú v ľudskom organizme a musia sa doň dostávať s potravou. V organizme je najlepší pomer Omega -3 a Omega - 6 jedna k jednej / 1: 1/.
Zdrojom Omega - 3 spomedzi potravinových produktov je divina, studenovodné ryby, rybí tuk, ľanový olej, sójový olej, olej z vlašských orechov, slepačie vajcia.
Zdrojom Omega - 6 sú : materinské mlieko, večerný prvokvet, olej z jadierok čierneho ríbezľa, kukuričný olej a slnečnicový olej.
Tieto kyseliny sú:
- prvkami bunkových membrám, myelínových obalov nervov, spojovacieho tkaniva atď.
- zúčastňujú sa syntézy prostaglandínov / látok podobných hormónom, ktoré zvyšujú telesnú teplotu, znižujú krvný tlak, rozširujú alebo zužujú prierez bronchov, stimulujú produkovanie hormónov, zvyšujú citlivosť nervových vlákien atď. /.
- podporujú rýchlu premenu cholesterolu a jeho vylúčenie z organizmu
- zvyšujú elasticitu a znižujú priepustnosť ciev
- zabraňujú vývinu zápalových a alergických procesov
- zlepšujú činnosť pohlavných žliaz
- vplývajú na intenzitu rastu detí
- zlepšujú stav pokožky
- sú nevyhnutné na zničenie črevných toxínov
- zúčastňujú sa na syntéze lecitínu v pečeni a výmene vitamínov skupiny B